Droge ogen

Veel mensen hebben last van droge ogen en dat is niet prettig. Wanneer je lenzen draagt, maar ook tijdens autorijden, lezen of achter de computer kan dat heel vervelend zijn. Het leidt tot branderige en vermoeide ogen, maar ook tot minder zicht.

Wat zijn droge ogen?

Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht, of traanvocht van onvoldoende kwaliteit om hun ogen vochtig te houden. Het gevolg is dat ogen kunnen gaan branden, steken of slijm gaan afscheiden. Dit kan ook leiden tot een teveel aan tranen. Het lichaam krijgt dan een signaal dat de ogen te droog zijn en gaan soms overmatig traanvocht aanmaken. Deze tranen zijn echter niet goed van samenstelling zodat er geen goede traanfilm op het oog ontstaat.
Kort gezegd: je spreekt van droge ogen als de traanproductie in hoeveelheid en/of samenstelling niet voldoende is om het oog te kunnen beschermen.

Wat zijn de oorzaken?

Er kunnen vele oorzaken zijn voor droge ogen. Ouderdom kan een oorzaak zijn, maar ook minder knipperen door staren kan leiden tot droge ogen (denk maar aan langdurig op een computerscherm turen, tv kijken of lezen). Omgevingsfactoren kunnen ook droge ogen veroorzaken: zoals bijvoorbeeld droog weer (lage luchtvochtigheid), airconditioning of de blower in de auto. Bepaalde ziekten gaan gepaard met droge ogen en soms komt het door een bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Het kan ook zo zijn dat een van de lagen in de traanfilm ontbreekt door een afwijking van de oogleden of in het bindvlies. 

Om erachter te komen om welke oorzaak het exact gaat, is onderzoek door een oogarts nodig. In enkele gevallen kan de oogarts de oorzaak van de droge ogen achterhalen en de juiste behandeling geven. In ziekenhuis Zonnestraal (Amersfoort) is er op gezette tijden een speciaal droge ogen spreekuur.

Behandeling

Zelfs als de oorzaak van de droge ogen bekend is, lukt het lang niet altijd om deze weg te nemen. Er zijn gelukkig wel middelen om de irritatie te verminderen. Dit kan door kunstmatig traanvocht toe te voegen ofwel door het aanwezige traanvocht zo lang mogelijk te proberen vast te houden. Het eerste gaat met behulp van kunsttranen of met een gel die een aanvulling is op uw eigen tranen. Ook zijn er speciale brillen (blephasteam) die door middel van stoom de meiboomklieren activeren. Er zijn ook sprays die de lipide laag, die helpt het traanvocht vast te houden, verbeteren.

Contactgegevens

Bezoekadres

Schoutstraat 2
3931 HT Woudenberg

Contactgegevens

Tel: 033-2862991
mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatie

 Corné Optiek
 Oogzorg

Links

Monturen
  • Lindberg
  • Glorify
 Informatie

Social media


Copyright ©2021 Corné optiek. Alle rechten voorbehouden.
Realisatie: Le-Design Grafisch Design Bureau