Wat is staar (cataract)?

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Deze ooglens zorgt ervoor dat beelden die we zien scherp gesteld worden op het netvlies in het oog. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens noemen we staar of cataract. De snelheid van verslechtering is van persoon tot persoon verschillend.

Klachten die u kunt krijgen bij staar:

  • Waziger zien
  • Minder waarneming van kleuren (grauwer beeld)
  • Dubbelzien of schaduwbeelden met één oog
  • Lichtschitteringen of verblinding door licht
  • Veranderende brilsterkte
  • Meer lichtbehoefte bij lezen.

Meestal doen de eerste verschijnselen van ouderdomsstaar zich pas op latere leeftijd voor. Of u het merkt, hangt ervan af op welke plek in de ooglens de troebeling zich ontwikkelt en hoe groot die is. Zit de troebele plek in het midden van de lens of daar vlakbij, dan krijgt u al snel klachten. Uw oogarts kan door middel van een speciaal onderzoek vaststellen of u staart heeft.

Ik heb staar. En nu?

Ouderdomsstaar is goed te behandelen. Er zijn geen medicijnen voor, het kan alleen met een operatie verholpen worden. Wanneer alleen staar de oorzaak is van het slechter zien kan een staaroperatie het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. De troebele lens wordt door de oogarts verwijderd en vervangen door een kunstlens. Het is een kleine ingreep met een gering risico op complicaties. Ook op zeer hoge leeftijd is de operatie nog goed te ondergaan.

Contactgegevens

Bezoekadres

Schoutstraat 2
3931 HT Woudenberg

Contactgegevens

Tel: 033-2862991
mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatie

 Corné Optiek
 Oogzorg

Links

Monturen
  • Lindberg
  • Glorify
 Informatie

Social media


Copyright ©2021 Corné optiek. Alle rechten voorbehouden.
Realisatie: Le-Design Grafisch Design Bureau